Stipendier & utmärkelser från DIK

Med våra stipendier och utmärkelser uppmärksammar DIK medlemmar och verksamheter inom kultur och kommunikation, som gör något alldeles extra. Förutom äran kan det vara ett sätt att få bidrag till en utbildning, ett projekt eller en studieresa.

Här hittar du stipendier och utmärkelser som instiftats och delas ut av DIK. Längre ner hittar du också tips om fler stipendier inom kommunikation och kultur, som delas ut av andra.

Utvecklingsstipendiet Creo

Har du en kreativ idé som kan utveckla dig i ditt yrke? Då kan du söka utvecklingsstipendiet Creo. Du kan söka en summa upp till 30 000 kronor som kan användas till forskning, kompetensutveckling eller utvecklingsprojekt. Syftet är att stödja dig som är medlem i DIK i att utvecklas i ditt yrke. Ansökningsperioden för 2017 startar i höst. Mer information kommer längre fram.

Mer information om Utvecklingsstipendiet Creo

Årets arkiv

Utmärkelsen Årets arkiv delas ut vare år av DIK i samarbete med Riksarkivet och Näringslivets arkivråd (NLA). Prissumman är 25 000 kronor och utdelningen sker under Arkivveckan i Visby varje vår. Vinnaren kan vara ett arkiv som utför en viktig samhällsinsats, har genomgått en omvälvande utveckling eller är särskilt nytänkande. Mer information om ansökan kommer inför nästa ansökningsperiod.

Mer information om Årets Arkiv

Årets bibliotek

Varje år sedan 1986 utser DIK Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i september månad. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället. Information om nominering till Årets bibliotek kommer inför nästa nomineringsperiod. Frågor om priset besvaras av caroline.kejnemar@dik.se.

Tips om andra stipendier inom kultur och kommunikation

Bror Hjorthföreningens resestipendium

Delas ut till konstpedagoger vid svenska museer och konsthallar.
Till Bror Hjortföreningens webbplats

Författarfonden

Stipendier och bidrag till författare, översättare, illustratörer, kulturjournalister och dramatiker.
Till Författarfondens webbplats

Japanstiftelsen

Resestipendier för studier av japanskt samhällsliv.
Till Japanstiftelsens webbplats

KK-stiftelsen

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling.
Till KK-stiftelsens webbplats

Konstnärsnämnden

Stipendier och bidrag till konstnärer.
Till Konstnärsnämndens webbplats

Nordiska kulturfonden

Stöd till projekt inom bland annat konst, teater, musik, dans och nya media.
Till Nordisk Kulturfonds webbplats

Nordiska rådet

Projektbidrag, stipendier och utbytesprogram för att stimulera nordiskt samarbete.
Till Nordiska rådets webbplats (norska)

Riksarkiven och landsarkiven

Bidrag och stipendium till arkivvetenskaplig forskning med mera.
Till Riksarkivets webbplats

Stipendier.se

Söktjänst för att hitta lämpliga stipender i Sverige eller utomlands. Till Stipendier.se:s webbplats Svenska institutet Stipendier och utbyte för långsiktiga relationer och nätverk med människor och institutioner i andra länder.
Till Svenska institutets webbplats