Om anställningsavtal

anstallningsavtal

Har du fått ett nytt jobb? Grattis! Innan du signerar anställningsavtalet finns det några viktiga punkter att hålla koll på. Här går vi igenom vad som ingår i lagen om anställningsskydd och hur det funkar att vara anställd med eller utan kollektivavtal.

Lagen om anställningsskydd (LAS)

Det finns regler som säger att alla anställda har rätt att få veta sina anställningsvillkor, i lagen om anställningsskydd (LAS). Bland annat har du rätt att få skriftlig information om villkor som är av betydelse för anställningsavtalet. Det innebär:

  • arbetsgivarens och den anställdes namn och adress 

  • dag när du börjar  

  • arbetsplats (om det inte finns någon ska det framgå) 

  • yrkestitel och arbetsuppgifter 

  • anställningsform 

  • uppsägningstid 

  • lön och när den betalas ut 

  • förmåner 

  • normal arbetstid 

  • antal semesterdagar  

  • om det finns kollektivavtal. 

Eftersom det är viktigt att vara tydlig med vad som gäller inför en anställning, är det alltid att föredra att ha ett skriftligt anställningsavtal innan du börjar det nya jobbet – då har du bättre möjligheter att påverka villkoren! 

Vilka olika anställningsformer finns?

  • Tillsvidareanställning brukar kallas för fast anställning och har inget slutdatum. Den kan inledas med en provanställning och det är i så fall viktigt att ha koll på hur lång den är och vad den innebär. 

  • Deltidsanställning innebär att du jobbar mindre än heltid, men säger inget om din anställningsform. Du kan jobba deltid både som fast anställd och som visstidsanställd. Det är viktigt att det framgår av ditt anställningsavtal vad som gäller. 

  • Visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning och kan bland annat kallas projektanställning, ett vikariat eller en säsongsanställning. Även om provanställningsperioden inför en tillsvidareanställning är en slags visstidsanställning är det viktigt att veta att du inte kan ha en provanställning på en tidsbegränsad anställning. Att vara timanställd är samma sak som att ha en visstidsanställning, men du får lönen betald per timme och inte som månadslön. 

Anställningsavtal med kollektivavtal

När du är på väg in i en ny anställning är det viktigt att ta reda på om din arbetsgivare har kollektivavtal eller inte. Finns det kollektivavtal ska anställningsavtalet hänvisa till det och får inte ha sämre villkor än vare sig kollektivavtalet eller LAS. Det innebär att det ska vara tydligt vilken anställningsform tjänsten innebär (visstid eller tillsvidare) och från när anställningen gäller. Har du en visstidsanställning behövs också ett slutdatum.

Förutom det här, ska det stå vilken lön du ska få, om du ska jobba hel- eller deltid (kallas ofta för tjänstgöringsgrad) och förstås om ni kommit överens om något särskilt. Särskilda överenskommelser kan till exempel vara extra semesterdagar eller något annat liknande som är förmånligare för dig än kollektivavtalet eller LAS.  

Anställningsavtal utan kollektivavtal

Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal behöver du vara mer noggrann med att granska ditt anställningsavtal, eftersom det behöver innehålla alla anställningsvillkor som inte är lagreglerade. Det kan t.ex. gälla tjänstepension, försäkringar, utfyllnad av sjukpenningen om du råkar bli sjuk eller föräldralön om du får barn.  

När du börjar jobba i en anställning utan kollektivavtal behöver du därför själv komma överens med arbetsgivaren om många fler saker, för att dina villkor i anställningen ska motsvara de förmåner ett kollektivavtal ger. Du kan alltid få hjälp från facket, så du får så bra förutsättningar som möjligt!  

Här kan du läsa mer om fördelarna med kollektivavtal!

Om kollektivavtal