Hjärnforskaren Katarina Gospic gästar DIK Sessions: "Vi lever på ett katastrofalt vis idag"

Hur undviker vi att falla offer för vår reptilhjärna? Katarina Gospic, med mer än tio års erfarenhet av hjärnforskning, ger svar på det under Webbdagarna när hon gästar DIK Sessions för en annorlunda föreläsning.

Katarina Gospic är utbildad läkare (M.D.), forskare (Ph.D.) och fysiolog (M.Sc.) från Karolinska Institutet och har mer än tio års erfarenhet av hjärnforskning.  Sedan flera år tillbaka driver hon företagen Grey Matters och Brainbow Labs där hon implementerar kunskap om hjärnan i näringslivet. Hon har också skrivit bästsäljande böcker i ämnet, sommarpratat, utsetts till årets ”Supertalang” av Veckans Affärer och valts ut till att pryda Stockholm Hall of Fame på Arlanda. Med en sådan unik kunskap (och ett så fullspäckat schema) är vi extra glada över att kunna presentera Gospic som föreläsare under vår specialversion av DIK Sessions under Webbdagarna.

Vi haffade henne för att utbyta några ord kring vad som kommer hända på scenen den 20 september.
 
Hej Katarina! Vi har förstått att din föreläsning kommer vara lite utav ett hjärnexperiment. Berätta!
 
Precis. Jag kommer utföra en rad olika experiment på scenen som ger en känsla av hur våra hjärnor fungerar, vilka impulser som styr oss när vi fattar beslut och hur man gör för att styra över de här impulserna så att man inte faller offer för sin reptilhjärna.
 
Vad vill du förmedla genom de här experimenten?
 
Att om vi förstår hur våra hjärnor och kroppar fungerar kan vi få ut det mesta och bästa av oss både oss själva och andra.
 
Vad motiverar dig i ditt jobb?
 
Vi lever på ett katastrofalt vis idag, både som individer och som samhälle. Vi varken presterar eller mår så bra som vi skulle kunna eftersom vi har för dålig koll på vår hjärna och kropp. Jag brinner för att sprida kunskap om hur vi fungerar för att främja hälsa, prestation och välmående.
 
Finns någon särskild myt eller föreställning kring hur vår hjärna fungerar som du vill slå hål på?
 
Absolut! Det är precis vad jag kommer visa genom mina experiment under DIK Sessions.
 
Med andra ord, en väldigt god anledning att besöka DIK Sessions under Webbdagarna. Här hittar du mer från DIK Sessions.

 

Foto: Jenny Hammar