DIK i Almedalen

DIK är självklart på plats i Almedalen! I år pratar vi lite extra om hur digitaliseringen påverkar hur våra medlemmar har det på jobbet.

Digitaliseringen har förändrat hur, när och var vi jobbar. Och med det också hur vi mår på jobbet. Om gränserna mellan jobb och fritid suddas ut, när är vi egentligen lediga? Och när tekniken är avgörande för att utföra vårt jobb, vad gör vi när det inte fungerar?

Vi har frågat våra medlemmar hur deras digitala arbetsmiljö ser ut och hur den påverkar deras liv. Resultatet är en rapport som presenteras 14 juni och i Almedalen lyfter vi delar ur rapporten. Vi vill vrida, vända, diskutera, debattera och framtidsspana kring ett ämne som är centralt för våra medlemmar, såväl som för samhällsutvecklingen.

Varmt välkommen att delta!

 

Program för DIK i Almedalen:

(Klosterbrunnsgatan 3, Visby)

Måndag 3 juli

 • 17:0019:00 Kakmingel med sju sorters kakor

  DIK inleder årets rosévinstätaste evenemang med sju sorters kakor, kaffe och saft. Kom till oss och drick godaste kaffet, träffa branschkollegor och säg hej till vår nya förbundsordförande Anna Troberg!

  Minglet är öppet för alla! Skicka din anmälan till amanda.sjoquist@dik.se.

Tisdag 4 juli

 • 09:0010:20 Workshop: Ta första stegen till en utvecklingskultur

  Misstag ger fenomenala möjligheter att lära nytt, att utvecklas, att skapa värde. Vågar du använda dig av kraften i att testa idéer, göra dagliga misstag och snabbt lära dig av dem för att lyckas i den digitala tidsåldern? Välkommen till en interaktiv workshop där vi tillsammans utforskar två djärva vägar framåt.

  Till vår hjälp har vi innovationsbyrån Co:LabX, som dagligen hjälper företag och organisationer att skruva om tanke- och arbetssätt så att de funkar i en ny kontext. Stefan Wendin, Olle Svensson och Klara Kviberg som leder workshopen, har alla gedigna erfarenheter av att driva nytänkande lärandeprocesser, exempelvis på Hyper Island och i kommunikationsbranschen.

  Under förmiddagen jobbar vi med två motsatsperspektiv som spelar avgörande roller i utvecklingskulturer: fail/LEARN och utveckla/AVVECKLA. Tillsammans skapar vi underlag till ett manifest som stödjer medarbetare och arbetsgivare att odla en utvecklingskultur i sin organisation.

 • 14:0015:00: Kollektivavtal – kommunikationsbranschens nya svarta

  Fackförbundet DIK och Gullers Grupp har tecknat ett unikt kollektivavtal, anpassat efter kommunikationsbranschens behov. Win-win för alla parter eller en eftergift till en bransch med taskiga villkor?

  Baserat på en undersökning om kollektivavtal i kommunikationsbranschen och en presentation av det kollektivavtal Gullers grupp tecknat, diskuterar sedan en panel frågan om kollektivavtalets vara eller icke vara i kommunikationsbranschen. Och hur ska parterna gå till väga för att fler byråer ska vilja teckna kollektivavtal?

  Deltagare:
  Magnus Berg, förhandlingschef, DIK.
  Hans Gennerud, VD, Gullers grupp
  Cecilia Schön Jansson, VD Sveriges Kommunikatörer
  Charlott Richardson, VD, Almega Medieföretagen
  Marina Åman, andre vice ordförande, Unionen.

  Varmt välkomna!

Onsdag 5 juli

 • 10:0011:00: Dystopi eller utopi - hur mår arbetsmarknaden 2027?

  Svenska modellen, offentlig sektor, HR, arbetsmiljön och fackförbund - allt påverkas av robotiseringen och digitaliseringen. Många ser digitaliseringen som en skänk från ovan, medan andra bara ser orosmolnen. Hur kommer arbetsmarknaden egentligen att må om 10 år, och hur mår arbetskraften?

  Efter kortare presentationer från de medverkande kommer publiken att få möjlighet att delta i diskussionen.

  Medverkande:
  Anna Troberg, Ordförande, DIK
  Mårten Blix, fil. dr., Institutet för Näringslivsforskning
  Henrik Ladsröm, Digital HR-konsult, Knowit
  Anna Kelly, Implement Consulting Group

  Moderator: Lisa Gemmel, Utredare, DIK

  Varmt välkomna!

 • 13:0014:15 Svensk biblioteksförening Öppen vetenskap – för dialog, delaktighet och demokrati.

 

Använd DIK:s experter i Almdalen

Vill du ha hjälp av DIK:s experter under Almedalsveckan? Vi deltar självklart gärna i arrangemang som rör våra expertområden, som till exempel:

 • Kulturpolitik
 • Digital arbetsmiljö
 • Lön
 • Högre utbildning

Vill du veta mer om DIK i Almedalen? Eller vill du anlita någon av våra experter?
Hör av dig till DIK:s projektledare Amanda Sjöquist på amanda.sjoquist@dik.se eller 08-480 040 41. Välkommen!