Lönestatistik för yrken inom kommunikation och kultur

Vad är en marknadsmässig lön för ditt yrke? Vad tjänar andra? Varje år gör vi på DIK en löneenkät som ger dig svaren. Som medlem kan du också logga in på Saco lönesök och få ännu mer detaljer runt löneläget på marknaden.

Ska du söka nytt jobb, byta tjänst eller ha lönesamtal? Då kan du ha stor glädje av DIK:s lönestatistik och Saco lönesök för att få en bild av vad som är en marknadsmässig lön.

Logga in på Saco lönesök
Jämför din lön med 300 000 andra akademiker med en av Sveriges bästa lönestatistiktjänster. I tydliga diagram får du ett perfekt underlag för att diskutera din lön. Saco lönesök hittar du på Mina sidor.

Saco lönesök ger dig unik lönestatistik

Saco lönesök är en tjänst kopplad till Sveriges största databas för akademikerlöner. Den bygger på löneuppgifter från 300 000 akademiker. Med tjänsten får du får du unik yrkesspecifik lönestatistik, som ger dig bra verktyg och underlag inför diskussioner om din lön. Du kan helt enkelt jämföra din egen lön med vad andra med samma utbildning, befattning och ålder tjänar. Du når tjänsten genom att logga in på Mina sidor.

Det här kan du göra i Saco lönesök:

  • Studera lönenivån och lönespridningen för olika åldrar, examensår, utbildningar, yrken, befattningar, sektorer, och län
  • Studera ingångslöner och löneutveckling för olika yrken
  • Jämföra din lön med kollegor och andra akademiker
  • Skräddarsy statistik utifrån dina behov
  • Spara eller skriva ut tabeller och diagram

DIK:s egen lönestatistik per yrkeskategori

Utan att vara medlem och utan att logga in, får du också tillgång till DIK:s lönestatistik. Du ser den här nedan. Statistiken baseras på en årlig, digital löneenkät som skickas ut till förbundets cirka 17 000 yrkesverksamma medlemmar. Statistiken för egenföretagare bygger på särskilda frågor för denna grupp.

Lönestatistik utifrån yrkesområde 2016: