Start /  YRKE & KARRIÄR /  KARRIÄRSERVICE /  Karriärguiden /  Jobbansökan /  Trixiga frågor

Det finns inget rätt eller fel när du skapar din ansökan, olika frågeställningar kan dyka upp och du kommer att få olika svar beroende på vem du frågar.

Ska jag ha med bild?
Vissa arbetsgivare ser gärna att det finns en bild med i ansökan, det underlättar för dem att föreställa sig dig som person. Andra ser det inte som viktigt alls. Val av bild ska du göra med omsorg, den bör vara neutral och lik dig i verkligheten. Idag är vi mer vana vid att hantera bilder än vi var för 5-10 år sedan, vi har bilder på oss i sociala medier, på hemsidor osv. Om du väljer att ha med en bild ska det kännas bra i magen och passa i din ansökan.

Är ålder viktigt?
Nej, det är inte relevant för hur du kommer att utföra arbetet.

En del upplever att deras ålder är en nackdel i sitt jobbsökande, antingen att man är för ung och oerfaren eller att man är äldre och därmed har det svårare att komma till intervju. Skriver du ut din ålder ska du inte själv kommentera den, (personnummer skrivs med ditt födelsedatum, inte de fyra sista siffrorna). Arbetsgivaren kan enkelt räkna ut din ålder genom ditt CV eller genom en sökning på nätet. Det kan också vara en nackdel om du blir kallad till intervju och arbetsgivaren har föreställt sig dig i en annan ålder.

Jag har varit politiskt aktiv, ska jag skriva det i ansökan?
För det mesta tycker arbetsgivare att det är positivt med engagerade sökande. Om du vill få med erfarenheten men inte din politiska tillhörighet kan du alltid skriva det, men inte nämna organisationen. Det kommer däremot säkert att komma frågor om det under intervjun som du kan förbereda dig på.

Jag var sjukskriven/utan anställning under en längre period, hur gör jag?
Det är inte bra att lämna stora luckor i din ansökan, det kan skapa frågetecken hos arbetsgivaren. Då är det bättre att kort skriva ut den tidsperioden i din ansökan. Men har du varit aktiv på något sätt under den perioden skriver du det också. Du har säkert också någon erfarenhet från den perioden som kan vara värd att nämna.

Om du är medlem i DIK osäker på hur du ska formulera din jobbansökan så kan du kontakta DIK:s Karriärservice och få bra tips.