Start /  YRKE & KARRIÄR /  KARRIÄRSERVICE /  Karriärguiden /  Ha koll på ditt nya jobb

Ha koll på var du sätter din signatur.
Foto: Jann Lipka

Har du precis fått ett nytt jobb? Grattis. Tänk på att du ska ha rätt villkor och lön för att det också ska vara ett bra jobb.

Det är roligt och spännande att få ett nytt jobb, men du måste tänka på några saker innan du börjar jobba.

Anställningsavtal
Du ska läsa igenom ditt anställningsavtal, där står det under vilka förutsättningar du arbetar. Har arbetsgivaren kollektivavtal så är det ditt anställningsavtal. Kollektivavtal kontrollerar antal semesterdagar, tjänstepension, föräldralön osv. Om det inte finns kollektivavtal så måste du själv förhandla om allt detta med din arbetsgivare. Det kan vara svårt därför kan du som medlem då alltid kontakta DIK:s medlemsjour och få hjälp med att tolka ditt avtal.

Lön
Du kan påverka din lön genom att du utgår från hur väl du genomför arbetsuppgifterna. Ta reda på vilka krav som finns. DIK och Saco har lönestatistik för alla medlemsgrupper, den heter Saco lönesök. Använd gärna den när du formulerar ditt löneanspråk. Du kan balansera lönen mot hur anställningsavtalet ser ut och vilka förmåner som du har. Lönen styrs av ett antal faktorer, en del av dem kan du inte påverka. Till exempel hur lönepolitiken ser ut på arbetsplatsen och hur stark konkurrensen om jobbet är. Marknadsför dina kompetenser och argumentera för varför ditt löneanspråk är rimligt.

Få hjälp
Som medlem kan du alltid kontakta DIK:s Medlemsjour och få hjälp med löneanspråk och pepp inför sina löneförhandlingar.

Checklista vid nytt jobb

  • Skriv aldrig under ett avtal som inte känns helt rätt. Det går inte att ändra efteråt.
  • För aldrig ett lönesamtal över telefon.
  • Börja aldrig jobba innan lönesättningen är färdig. Du ska ha en skriftlig bekräftelse både på lön och avtal.
  • Vid minsta osäkerhet ring DIK 08-466 24 00