Start /  Nyheter /  Malmö stadsarkiv är Årets arkiv 2016
10 2016
MAR
Stadsarkivet i Malmö är Årets arkiv 2016

Från vänster: Björn Jordell, Anastasia Pettersson och Lars Lundqvist från juryn. I mitten: Stadsarkivarie Adam Hidestål från Malmö stadsarkiv - med diplom och blommor. Längst till höger, juryns ordförande: DIK:s vd Helen Hellströmer.
Foto: Daniel Åhr

På några år har Malmö stadsarkiv sjudubblat antalet besökare. På onsdagskvällen tog de hem den prestigefyllda utmärkelsen Årets arkiv 2016, vid en högtidlig ceremoni på Grand Hotel i Stockholm.

Kontaktuppgifter Årets arkiv:

Utmärkelsen Årets arkiv delas ut årligen sedan 2009 av DIK - akademikerfacket för kultur och kommunikation i samarbete med Riksarkivet, Näringslivets arkivråd och Föreningen för arkiv och informationsförvaltning. I år skedde utdelningen i samband med onsdagens Arkivforum på Grand Hotel i Stockholm, den 9 mars. Prissumman är 20 000 kr.

Malmö stadsarkiv har blivit angeläget 

Juryns motivering: Malmö stadsarkiv har på några få år utvecklats till en angelägen, lättillgänglig och användarvänlig arkivinstitution. Flytten 2013 till den urbana miljön i Möllevången har medfört att arkivet hittat nya målgrupper. Malmö stadsarkiv har även infört ett e-arkiv och arbetar ambitiöst med att långsiktigt säkra den digitala informationen. Stadens förvaltningar och bolag har också med stadsarkivets benägna hjälp gått över till en verksamhetsbaserad arkivredovisning 2015.

De var också nominerade

Ytterligare två arkiv var nominerade till utmärkelsen och de har båda en spännande och nytänkande verksamhet.

Landstingsarkivet i Dalarna 

Landstingsarkivet i Dalarna har flyttat till nya ändamålsenliga och nogsamt planerade lokaler på Ludvika Lasarett. Flyttprojektet har genomsyrats av allt från tidshållning och omtanke för detaljerna, till ordnande av arkivalier. Genom ett samarbete med Ludvika kommun, är man också ett stort stöd för kommunen i arkivfrågor.

Nobeli 

Med fokus på sina ägare Saab Dynamics AB och BAE Systems Bofors AB:s behov kring informationshantering har Nobeli lyckats bygga upp en heltäckande funktion som stödjer ägarna från dokumentproduktion till arkivering där ISO-standarder och Riksarkivets föreskrifter är utgångspunkten. Utan att tvingas av lagkrav tar Nobeli stort ansvar för sina ägares historia från 1600-talet fram till idag.

Läs mer om pristagarna, priset och om tidigare års pristagare:

För mer information, kontakta: Adam Hidestål, stadsarkivarie, Malmö stadsarkiv, tel: 070-870 31 09, e-post: adam.hidestal@malmo.se, Juryns ordförande, Helen Hellströmer, tel: 08-480 040 50, e-post: helen.hellstromer@dik.se, Niko Fastman, projektledare, Kompetensinstitutet, tel: 073-670 60 32, e-post: niko.fastman@kompetensinstitutet.se

DIK är akademikerfacket för kultur och kommunikation. Vi är drygt 20 000 medlemmar som finns på alla typer av arbetsplatser över hela landet. DIK är ett av de förbund som tillsammans bildar Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Självklart är vi partipolitiskt obundna.

DIK, Bondegatan 21, 116 33 Stockholm, Tel: 08-480 040 00, kansli@dik.se, www.dik.se